L'Índex de Misèria d'Espanya arriba al 26,4%, el major de la UE

L'Índex de Misèria a Espanya ha assolit el 26,4%, encara que en les comunitats autònomes d'Andalusia, Extremadura i Canàries la taxa supera el 30%, segons un estudi de l'Associació de Grans Empreses de Treball Temporal (AGETT). L'estudi, que creua les taxes d'atur i inflació per conèixer el deteriorament dels nivells de vida dels ciutadans, destaca que la taxa s'ha incrementat un 15,5% en cinc anys, ja que el 2007 es calculava en un 10,89%. L'augment, segons explica, es deu al creixement de l'atur, (ha pujat gairebé 16 punts), ja que la inflació s'ha reduït un 0,47%.

En aquesta línia, en l'últim any l'índex ha avançat un 1,62%, perquè l'atur va créixer 3,15 punts i la inflació va caure un 1,53%. La variable de la desocupació fa que Espanya registri el major índex de misèria de tota la Unió Europea (27 països) amb gairebé 13 punts percentuals més que la mitjana comunitària, fixada en un 13,5%. La segueixen Grècia (24,1%), Letònia (19,6%), Portugal (18,5%), Eslovàquia (18,4%) i Lituània (18,1%). Àustria, Holanda, Malta i Alemanya tenen els índexs més baixos (no arriben al 9%).

Per comunitats autònomes, s'aprecien "diferències aclaparadores" en l'índex de misèria. Andalusia és, amb diferència, la que registra la taxa, amb un 34,8%. La segueixen Extremadura, on l'índex està en un 33,8% i Canàries, amb un 33,7%. També per sobre de la mitjana nacional es troben Balears, amb un índex del 29,8%; la Comunitat Valenciana, on la taxa arriba al 29,3%; Castella-la Manxa, que registra un 29,2% i Múrcia , amb un 28,7%. En la banda oposada es troba País Basc, que té una taxa del 15,5%, gairebé deu punts per sota de la mitjana nacional. La situació també és més favorable a Navarra, on l'índex és del 18,6% ia Cantàbria i Aragó, regions que registren un 20,4%.

"Evidentment, les enormes diferències que existeixen entre els índexs de Misèria entre unes comunitats autònomes i altres radiquen essencialment en el deteriorament del mercat de treball, ja que la inflació es manté més o menys estable a tot el país", explica l'informe. Atenent a l'evolució, només Aragó i Múrcia han millorat les taxes respecte del primer trimestre del 2011, amb reduccions al voltant del u per cent. Per contra, a Extremadura la misèria ha avançat un 5,2%; a Castella-la Manxa, un 3,4% i en la Rioja ha crescut un 3,2%.
Etiquetes de comentaris: Atur, Espanya, Europa, Misèria, Neoliberalisme, PP

Comentarios

Entradas populares de este blog

La Grossa de Sant Jordi: fecha y hora del sorteo

Puigdemont anuncia que fijará la fecha del referéndum "antes de las vacaciones" de verano